Scrum

Ik ben al een tijdje Project Manager en gebruik voor het uitvoeren diverse methodes. Afhankelijk van het project, werkgever of klant.  Vaak volgens de zogenaamde waterfall manier. Je bedenkt alles wat je gaat doen aan het begin en hoopt dat je aan het eind van het traject alles goed hebt voorbereid. Onderweg heb je natuurlijk wat controlle maar verder is het alsof je met je bootje op de waterval koerst. Terug kan niet. Dus sjor alles maar vast en hoop dat je het overleeft. Lastig zo niet onmogelijk. Om daar verandering in te brengen is er zoiets als Scrum bedacht. Een eenvoudige set regels die het mogelijk maakt een project tot een goed einde te brengen binnen budget, tijd, wensen en kwaliteit. Met nadruk moet ik zeggen regels. Scrum is geen methodiek. Het is ook niet zaligmakend. Maar het werkt wel. Nu word er al heel veel over geschreven. Er zijn diverse boeken in omloop en er zijn trainingen om je eigen te maken in deze manier van werken. Ik schrijf er zo nu en dan over en je kunt mijn Scrum en Agile blogs vinden op www.agilethings,nl

 

Meer over Scrum kun je lezen in de Scrum Guide 2011. Een document van Jeff Sutherland en Ken Schwaber. Hierin staan alle ins en outs in basis over Scrum.

De projectmanager in mij gaat steeds meer op de achtergrond. Ik zie namelijk meer waarde in Scrum. Als Certified Scrummaster of als Product owner trek ik projecten vlot. Niet altijd even eenvoudig maar over het algemeen met succes. Mijn Product Owner kennis zet ik vooral in op coaching. Een certified Scrum rol die ik op een dag hoop te kunnen vervullen.