↑ Return to N-spoor

De tafel

Hier alles over de tafel, frame en houtwerk.

Samen met Simone kwamen we op het idee om Aidan voor zijn verjaardag een minispoorbaan te geven. Mini zodat er veel binnen een kleine ruimte past en we zo een aardig kleine miniatuur wereld kunnen bouwen. Na een tijdje op de tafel in de huiskamer te hebben gespeeld is de boel naar Aidan zijn kamer verhuist. Daar heb ik van MDF een tafel gemaakt. Rustend op een enkele poot en de rest tegen de muur. Een achterwand voor de wolken en straks een berg. Het is zo gemaakt dat als het moet verhuizen ik het eenvoudig kan los maken. Geen keilbouten de muur in maar hoekpuntjes en schroeven. Simpel. Op de tafel komt nog een tweede dunne plaat van 6mm. Deze is iets kleiner van formaat. Hierin komt straks een gat in de vorm van een meertje en kunnen er dijkjes langs de rand komen. Het krijgt dan wat diepte in plaats van een vlakke saaie plaat.

5 september 2010: Berg en dal

Om een goede stevige berg de kunnen maken heb ik gebruik gemaakt van Purschuim. Grappig spul dat 2x zo groot word als je het in het begin er op spuit. Er ligt nu dus een enorme drol op de tafel. Die moet even uitharden voor ik het in een berg kan modelleren. Met snijen en hakken zal er straks een echte berg ontstaan. Ook ligt er op de tafel een dunner blad waar ik een uitsparing voor meer en rivier heb gezaagd. De randen zijn afgerond. Straks zal alles met flexibele tegellijm verder gemodelleerd worden. Ik heb een klein proef plaatje gemaakt om te kijken hoe het er straks uit gaat zien en om het water te testen. Dat ga ik maken met boten lak. Door de manier waarom dat opdroogt krijg je golfjes. Ik ben benieuwd.

8 september 2010: Hakken en snijden

Ik had eigenlijk verwacht dat het hak en snijwerk in het purschuim een heel gedoe zou zijn maar dat viel mee. Eerst met de zaag en daarna met een scherp hobbymes aan de slag en je hebt al snel een vorm. Een beetje durven en doen is het eigenlijk. Het leek er even op dat het een heel kleine berg zou worden maar als je er een N-schaal trein naast zet is het nog best wel een flinke rots. De tunnel is prima gelukt. Het is een korte tunnel geworden. Deels omdat er niet veel plek is maar ook omdat een te lange tunnel meer toegang vereist en een korte niet (trein ontspoort en kom er dan nog maar eens bij).

12 september 2010: Kliederen met gras en lijm

De berg begint vorm te krijgen. Samen met Aidan een deel gedaan. Lekker smeren met flexibele tegellijm. niet te zuinig gewoon flinke dikke klodders. Alsof je met klei aan het boetseren bent. Het voordeel is dat je twee dingen tegelijk doet. Je maakt de vorm van de berg en je smeert gelijk de lijm voor het gras. Een beetje geel voor de rotsen en groen erover. Snel nog even een paadje langs de berg en over de toekomstige waterval en het begint er echt op te lijken. Ik kon het ook niet laten om een paar boompjes in de nog natte lijm te steken. Aidan mag nog een batch doen. Maar de eerste staan er op. Berghutje erbij en het komt echt tot leven.

13 september 2010: Baan testen

Ik had de baan van te voren uitgetekend en weer in stukken afgebroken. Vervolgens daar waar de rails komt met bruine verf gemarkeerd en eromheen met groen, waar straks gras gaat komen. Maar om zeker te zijn dat het niet helemaal zou ontsporen. Vandaag de rails even terug gelegd en een testritje gemaakt. Spannend. De trein was kapot geweest en dit was de eerste rit. Het ging wat hortend en stotend. Maar al snel liep het goed. Ik merk wel dat de rails goed vast en aan moet liggen, vooral in de bochten. En dat ik deze ook straks goed schoon moet maken. Maar het treintje deed het. Op naar de volgende fase. Gras en balast.

21 september 2010: Baan vast en zaaien

Het was even kliederen met houtlijm en verf maar het gras onder de baan ligt er samen met het balast. Ik ben er tevreden over. het geeft gelijk een mooie afwerking. De rails is vastgezet. Bij een wissel wil de trein nog we ontsporen als je te hard gaat, maar verder loopt het als een zonnetje. Misschien in de toekomst een zware locomotief om dit te voorkomen. Het is nu een kwestie van de details aanbrengen. Huisjes, dorpje en straten. Kan nog wel wat tijd overheen gaan maar het begint te groeien. De bedrading onder de tafel is nog even een rommel maar ook daar ga ik nog wat tijd in steken als ik alle nodige onderdelen heb. Dus elektrische wissels enz. Voor nu kan Aidan lekker rijden en ik moet toegeven dat ik dat ook doe.